Kurumlar kapanmayla karşı karşıya kalacak

Kurumlar kapanmayla karşı karşıya kalacak

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerine yapılan yüzde 35'lik iyileştirme, bu alanda faaliyet yürüten eğitim kurumlarını tatmin etmedi.

Giderlerde yüzde 50’nin üzerinde artış yaşandığını belirten sektör temsilcileri, yapılan zammın revize edilmediği takdirde kurumların kapanmayla karşı karşıya kalacağına dikkat çekti.

Asgari ücret artış oranının üzerinde bir iyileştirme yapılmasını beklerken açıklanan rakamların sektörü çok zor durumda bırakacağını vurgulayan sektör temsilcileri, yetkililerden bu hususun ele alınması ve gereken adımların atılmasını beklediklerini söyledi.

YAPILAN ZAM REVİZE EDİLMEZSE KURUMLAR KAPANMAYLA KARŞI KARŞIYA KALACAK

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerine yapılan yüzde 35'lik iyileştirme, eğitim kurumları tatmin etmedi. Giderlerde yüzde 50’nin üzerinde artış yaşandığını belirten sektör temsilcileri, yapılan zammın revize edilmediği takdirde kurumların kapanmayla karşı karşıya kalacağına dikkat çekti.

REHABİLİTASYON MERKEZLERİ, KÜÇÜK ADIMLARLA BÜYÜK İŞLER BAŞARMAKTA

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin, günümüzde 425 bin engelli bireyin eğitim aldığı, 48 bin personelin istihdam edildiği, 800 bin engelli bireyin de topluma kazandırıldığı dev bir eğitim ocağı haline geldiğini belirten Özel Eğitim Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Yener Doğruer, “Ocağın sönmemesi, bu hizmetlerin artarak devamıyla mümkündür. Merkezinde insan olan hangi iş olursa olsun zordur, meşakkatlidir ama sonuçları itibarıyla huzur vesilesidir. Hele bu işin odağında çocuk varsa ve bu çocukta “özelse” özveri, fedakârlık ve nihayetinde mutluluktur. İnsanı hayata bağlayan, kalbindeki merhamete şekil veren, şefkati tanımlayan çocuktur. Onunla mutlu, onunla huzurludur ebeveynler… Özel çocukların anne ve babası daha şefkatli daha merhametli ve daha diğerkâmdır. Onların önceliği, hayatı, geleceği bu çocuklardır. Onlarla yatar, onlarla kalkarlar. Özel çocukların hayata hazırlanması ve geleceğe kazandırılması meşakkatli olsa da eğitimle aşılamayacak hiçbir dağ yoktur. Daha yakın bir zamana kadar eğitimden uzak birçok çocuğun zincire bağlı hayat sürdüğüne şahitlik ettik ülke olarak… Eğitimle  önemli başarılar elde eden özel çocuklarımızı da ayakta alkışladık. Bir tarafta zincirli hayat bir tarafta ayakta alkışlanan çocuklar. Peki bu nasıl oldu? Merkezine insanı koyan, eğitimle büyük mesafeler kat eden özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, her yıl binlerce özel çocuğu hayata hazırlamaktadır. Özel çocukların hayata kazandırılmasını önceleyen özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, küçük adımlarla büyük işler başarmaktadır. Bu kurumların varlığı, çocuklar ve aileleri için eğitim kurumu olmanın çok ötesindedir. Çocukların küçük adımları, bir cümleyi telaffuz etmesi için günler ve belki aylarını veren eğitimciler, yorulmadan, yılmadan mücadele vermektedir. Bu azim ve kararlılık beraberinde büyük başarıları getirmektedir. Aileler, çocuklarının bir şeyler yapabileceğine bu kurumlarla inandı, bir bebek gibi bakılan çocukların eğitimle başarılı işlere imza atabileceğine bu kurumlar vesile oldu” ifadelerini kullandı.

YILLIK ÜCRET ARTIŞLARI HİZMET SUNUMUNUN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİ İMKANSIZ HALE GETİRDİ

Son yıllarda özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerine ödenen kamu katkısının ülkedeki ekonomik göstergelerin çok altında kaldığını belirten Doğruer, “Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerimizin özverili çalışmalarıyla elde edilen bu başarıların devamı için desteğin devamı önem arz etmektedir. Son yıllarda özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerine ödenen kamu katkısının ülkedeki ekonomik göstergelerin çok altında kaldığı görülmektedir. Kurumların hizmet sunum maliyetleri dikkate alınmadan belirlenen yıllık ücret artışları hizmet sunumunun sürdürülebilirliğini neredeyse imkansız hale getirdi. Ayrıca “engelli çocukların” rehabilitasyon merkezlerine taşınmasını sağlamak için mutlak bir gereklilik olan servis hizmetinin ücretsiz yapılıyor olması sektöre mali açıdan büyük bir yük getirmektedir.  2006 yılında bir öğrenci için ödenen aylık özel eğitim ödemesi bir asgari ücret miktarı kadarken bugün itibarıyla asgari ücretin 1/4’üne geriledi. Bu durum özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerini ağır bir ekonomik tabloyla karşı karşıya bıraktı” dedi.

YAPILAN ZAM REVİZE EDİLMEZSE KURUMLAR KAPANMAYLA KARŞI KARŞIYA KALACAK

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine yapılan yüzde 35'lik iyileştirmenin, revize edilmediği takdirde kurumların kapanmayla karşı karşıya kalacağına dikkat çeken Doğruer, “Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine yapılan %35'lik iyileştirme, revize edilmediği takdirde kurumlar kapanmayla karşı karşıya kalacaktır. 2006 yılında ödenen destek ücreti asgari ücrete eşdeğerken günümüzde asgari ücretin 1/4'üne gerilemiş, hizmetin nicelik ve niteliğinde telafisi mümkün olmayan bir yola girilmiştir” dedi.

GEREKEN ADIMLARIN ATILMASINI BEKLİYORUZ

Geçmiş yıllardaki kayıpların da telafi edileceği, asgari ücret artış oranının üzerinde bir iyileştirme yapılmasını beklediklerini belirten Doğruer, “2022 yılı ücretleri belirlenirken kurumların genel giderlerinin yüzde 65’inin personel gideri olduğu göz önünde bulundurulduğunda geçmiş yıllardaki kayıpların da telafi edileceği, asgari ücret artış oranının üzerinde bir iyileştirme yapılmasını bekledik ancak açıklanan rakamlar, sektörün gelişimi ve özel eğitimin geleceği adına beklenin altında kaldı. Bu hususun ele alınması ve gereken adımın atılmasını bekliyoruz” dedi.

VERİLEN DESTEK ASGARİ ÜCRETİN YARISI KADAR OLMALI

Özel eğitim sektöründeki kurumların zor bir süreçten geçtiğini belirten Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucusu Mustafa Eryoldaş ise, “Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde; kira, maaş, fatura ve diğer giderlerin hepsi yüzde 50’nin üzerinde arttı. Kurumların genel giderlerinin yüzde 65’inin personel gideri oluşturuyor ve asgari ücrete yüzde 50 zam yapıldı. Asgari ücret artış oranının üzerinde bir iyileştirme yapılmasını beklerken açıklanan rakamlar beklentinin çok altında kaldı. Öğrenci başına verilen destek yapılan zamla birlikte 1500 civarında. Yapılan zam en az asgari ücretin yarısı olan 2 bin 125 TL olmalıdır” dedi.

BAHRİ UÇAR

12.01.2022 (Haber Merkezi)